Ce zici de o plimbare prin natură? Daca vrei să te bucuri de aerul curat și peisajele deosebite în timp ce faci o plimbare prin natură, iți recomandăm câteva trasee montane. Toate aceste trasee montane le gasești în apropierea Cabanei Carpatia Retezat!

 LACUL ȘTEVIA

VÂRFUL RETEZAT

Timp
3–4 ore

Marcaj
Bandă roșie. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii
Traseu periculos iarna pe Segmentul Lacul Ștevia-Șaua Lolaia-Vf Retezat.

În stațiunea Râușor, lângă drum, la baza pârtiei de ski se află un stâlp indicator cu mai multe săgeți. Traseul nostru, marcat cu bandă roșie, urcă prin pădurea rară de molid. La limita superioară a pădurii, la doar 80 m dreapta (vest) față de potecă se află Refugiul Condorul (Ștevia).

După ieșirea din pădure, urmează un parcurs printr-o zonă cu o foarte mare diversitate de specii de plante, în care jnepenii sunt predominanți. Aici sunt mulți zâmbri, care se înalță falnic printre tufele de jnepeni. Un urcuș, ceva mai abrupt, pe care-l parcurgem pe partea stângă (est) a unei limbi de lespezi de piatră, ne scoate pe un prag înjnepenit, unde se află o bifurcație a potecii. De aici o potecă marcată tot cu bandă roșie face o abatere de circa 300 m spre dreapta, până la frumosul lac glaciar Ștevia, aflat într-o căldare sălbatica. Revenind la poteca principală, constatăm că marcajul își schimbă direcția spre stânga (est) pentru a urca în Culmea Lolaia, întâi printre jnepeni și lespezi de piatră, apoi pe un traseu abrupt, care necesită atenție. După întâlnirea cu traseul marcat cu bandă galbenă, care urmărește Culmea Lolaia, urmează o urcare dificilă și abruptă de circa 250 m diferență de nivel, de-a lungul acestei culmi, cu finalitate în Vârful Retezat. Aici efortul ne este răsplătit de o priveliște magnifică în toate direcțiile.

Traseu

RÂUȘOR – REFUGIUL GONDORUL (ȘTEVIA) – LACUL ȘTEVIA – ȘAUA LOLAIA – VÂRFUL RETEZAT

Timp
8–10 ore

Marcaj
Triunghi roșu. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii
Traseu periculos iarna pe segmentul Stâna Vălăreasca – Vârful Retezat.

Din localitatea Râu de Mori, urmăm un drum asfaltat (DJ686) înspre Râușor, care trece prin localitatea Suseni. Amonte de acest mic sat se află Mânăstirea Colț. Locurile sunt dominate de ruinele Cetății Colț, care poate fi vizitată urcând pe o potecă marcată foarte rar cu un triunghi albastru. DJ686 urmărește Valea Râușor și ajunge în stațiunea cu același nume, după 12.6 km de la Râu de Mori. Aici, la baza pârtiei de ski, se află un stâlp cu mai multe săgeți de unde pornesc mai multe trasee. Noi continuăm să urmăm drumul pe care am urcat, acum neasfaltat, care urcă de-a lungul Văii Vălăreasca, devenind tot mai rău și transformându-se în potecă. Întâlnim o stână lângă drum, iar la aproximativ 2.5 km de Râușor, întâlnim vechea stână Vălăreasca, acum abandonată. De aici și până în Șaua Muncelu urcăm printr-o porțiune unde lipsește pădurea. Din șa, schimbăm direcția de mers spre stânga (sud) și urmăm Culmea Prelucele, la început printr-o zonă împădurită cu molid, apoi printr-o zonă de pădure tot mai mică și mai diversificată ca specii. Ieșim în poieni, trecem un vârfuleț format din bolovani și intrăm într-o zonă de jnepeni pe care-i traversăm cu ușurință datorită potecii bine făcute, cale de circa 800m. În 2 poienițe dintre jnepeni întâlnim câte un izvor. Urmează apoi o mare de lespezi, iar noi ocolim Vârful Prelucele, sărind din piatră în piatră.

După șaua dinaintea Vârfului Retezat, care se înalță impunător înaintea noastră, nu abordăm direct vârful, ci întâi parcurgem o ocolire prin dreapta (sud-vest) pentru ca la un moment dat să schimbăm direcția de mers spre stânga (est) și după un urcuș susținut pe lespezi de aproape 200m diferență de nivel atingem vârful. În zilele senine, efortul ne este răsplătit cu o frumoasă priveliște în toate direcțiile.

Traseu
RÂU DE MORI – RÂUȘOR – ȘAUA MUNCELU – CULMEA PRULECE – VÂRFUL RETEZAT

CASCADA RÂUȘOR

LACUL ZĂNOAGA

Timp
1 oră

Marcaj
Punct galben. Traseu ACCESIBIL iarna.

Detalii

Din Stațiunea Râușor, coborâm pe drumul asfaltat DJ686 până la primul pod (podul peste Izvorul cu Apă), unde un stâlp indicator cu săgeată ne indică un traseu spre cascadă. Traseul urmărește Izvorul cu Apă pe care-l trece de două ori, prin frumoase poieni, până la cascada Râușor, la 15-20 minute de la plecare.

Traseu
RÂUȘOR – CASCADA RÂUȘOR

Timp
8-10 ore

Marcaj
Triunghi roșu. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii
Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir – Lacul Bucura.

La 200m aval de Cabana Gura Zlata, se desprinde din DJ685 un drum care în 500m urcă la Casa Academiei. De aici, cotim la dreapta, trecem râul Zlata pe un podeț și ne înscriem în urcuș pe lângă pârâul Turcului, pe care-l trecem de trei ori pe niște punți amenajate.

Un panou informativ ne anunță că suntem în preajma ultimelor păduri primare neafectate din Europa. Apoi părăsim pârâul și urcăm pe culmea din dreapta pe care o vom urmări de acum încolo. După un urcuș susținut, pădurea se rărește și urmează un parcurs frumos printre jnepeni, ienuperi, pini și poieni. Ieșim într-o poiană cu multă ștevie și o stână părăsită, apoi poteca urcă ușor pe Culmea Radeș pe partea ei de sud-vest, iar în locul La Pir, semnalizat cu un stâlp indicator, se întâlnește marcajul cruce albastră. Împreună cu acesta parcurge o porțiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică șa de unde coboară la Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont). De aici poteca lasă în stânga stâna construită din piatră ce folosește o piatră mare ca și perete și se înscrie într-un urcuș moderat către est. Apoi ocolește două vârfuri pe partea sudică a culmii, având mereu o frumoasă priveliște spre Slavei și Judele.

După ocolirea Vârfului Bârlea urcăm pe lespezi în Șaua Judele. Aici avem o frumoasă priveliște asupra întregii căldări Bucura cu Vârful Peleaga în fundal. Dacă vremea și dispoziția ne permit, putem să ne abatem fără bagaj până pe Vârful Judele și înapoi pe un traseu dificil, marcat cu momâi (circa 20-30 minute dus-întors). Din Șaua Judele, urmează o coborâre accentuată, care necesită atenție, până la Tăul Agățat, de unde poteca ocolește prin stânga căldările lacurilor Florica, Viorica și Ana, oferind o frumoasă priveliște asupra lor, după care ajungem la Lacul Bucura.

Traseu
GURA ZLATA – LA PIR – LACUL ZĂNOAGA – LACUL BUCURA

LACUL BUCURA

ȘAUA PELEGII

Timp
10–11 ore

Marcaj
Cruce albastră. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii

Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir – Lacul Bucura.

La 650m amonte de bariera de taxare a Parcului Național Retezat, se desprinde din drumul de contur al Lacului Gura Apelor o potecă ce urcă prin pădurea de molid, întâi în serpentine, apoi după ce panta se mai îndulcește, urcă drept. Pădurea este mai întâi deasă, apoi rară, apoi din nou deasă. La ieșirea din pădure apar tufele de ienupăr și jneapăn printre care ne deplasăm cu ușurință, poteca fiind bine întreținută și marcată. După întâlnirea unei stâne construite din piatră, urmează un parcurs pe un platou larg, înierbat (Platoul Radeș-Zlata) până în punctul La Pir, unde întâlnim din stânga traseul marcat cu triunghi roșu care duce tot la Lacul Bucura. Împreună cu acesta, parcurgem o porțiune pe curba de nivel, în care întâlnim multe izvoare, apoi coborâm la Lacul Zănoaga unde se află un Refugiu Salvamont și care este unul din locurile în care este permisă camparea. De la lac, poteca urmează un parcurs frumos, lung, prin jnepeniș, care din când în când întâlnește câte o poieniță, un pârâiaș sau un zambru. Apoi traversează un pâlc de pădure și iese într-o poiană mare unde a fost o stână. De aici intră în pădure și coboară până în Valea Judele, pe care putem să o trecem pe un buștean. Urmează un urcuș continuu o diferență considerabilă de nivel (cca 360m), întâi printr-o frumoasă pădure sălbatică, apoi printr-un jnepeniș compact până în locul Crucea Trăznitului, unde se întâlnește cu traseu care vine de la Lunca Berhina, marcat cu punct galben. Împreună cu acesta parcurgem o zonă frumoasă, atât de specifică Retezatului: poieni cu pietre, jnepeni, flori, rododendroni, pârâiașe, ochiuri de apă, trecem pe deasupra tăurilor Turcelu și Slăveiu, iar când ieșim din culme (La Pintenul Slăveiului) se deschide o largă panoramă asupra Lacului Bucura, Vârfului Peleaga, etc. Din șa, coborâm accentuat, trecem pârâul ce coboară din Lacul Ana și după un mic urcuș, ajungem la Lacul Bucura.

Traseu

BARAJUL GURA APELOR – LA PIR – LACUL ZĂNOAGA – CRUCEA TRĂZNITULUI – LACUL BUCURA

Timp
15 – 16 ore

Marcaj
Punct albastru. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii

Traseul începe din vecinătatea localității Brazi, la intersecția DJ685 și DJ686D, unde se află un stâlp indicator. Putem împărți traseul în trei etape:

Prima etapă, urmează drumul asfaltat până la Barajul Gura Apelor și este lungă de 23 de km. Drumul urcă de-a lungul Râului Mare trecând pe lângă mai multe cabane, pensiuni, zone împădurite și frumoase lunci înierbate. La două intersecții mai mari trebuie să avem grijă să nu mergem pe drumul greșit, prima este cu un drum spre dreapta, care urcă la cariera Netiș și a doua este cu un drum spre stânga, care merge spre Tomeasa. Ajunși la baraj, îl trecem și ne înscriem pe valea Lăpușnicul Mare. 

Aceasta este a doua etapă a traseului și se face pe un drum nemodernizat. La circa 800m de baraj, se află punctul de taxare cu barieră al Parcului Național. Drumul urcă tot mai mult, pătrunzând adânc în munte până în apropiere de Poiana Pelegii, unde este un loc mai larg pe care se pot parca mașinile. Distanța până aici este de 44km. 

De aici urmează ultima parte a traseului, pe potecă. Trecem valea Lăpușnicului pe o punte improvizată și poposim în frumoasa și generoasa Poiană a Pelegii, loc de campare, refugiu Salvamont. De aici urmăm marcajul punct albastru care urcă pe valea Peleaga. În scurt timp, pădurea se rărește și urcăm prin tufe de jnepeni într-un peisaj foarte frumos, pe lângă valea Pelegii, care are cascade din loc în loc. Uneori ne mai îndepărtăm de râu, dar menținem mereu malul drept al său (pe stânga cum urcăm). De la cotroana (stâna mică) construită din piatră, părăsim pârâul și urcăm un prag până în frumosul lac glaciar Peleaga (Ghimpele), de unde încă un urcuș ne scoate în șaua Pelegii, important loc de întâlnire a traseelor aflat între coloșii Păpușa și Peleaga.

Traseu

BRAZI – RÂUL MARE – BARAJUL GURA APELOR – VALEA LĂPUȘNICULUI – POIANA PELEGII – VALEA PELEAGA – ȘAUA PELEGII

VÂRFUL PELEAGA

Timp
1 – 2 ore

Marcaj
Cruce galbenă. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii

Marcajul pornește de la izvorul de lângă refugiul Salvamont Bucura și pătrunde în căldarea de sub Vârful Peleaga. La început este aproape de pârâul Berbecilor, din care ne putem aproviziona cu apă, apoi cotește spre dreapta și urcă abrupt în serpentine printre bolovani până pe piciorul Pelegii. Aici cotește spre stânga și urmărește piciorul Pelegii cu multe lespezi acoperite cu licheni pe care marcajul cu cruce galbenă se distinge mai greu, până în Vârful Peleaga, cel mai înalt din masiv.

Traseu
LACUL BUCURA – VÂRFUL PELEAGA

LACUL BUCURA

VÂRFUL PECUIU

Timp
11–12 ore

Marcaj
Cruce roșie. Traseu periculos iarna.

Detalii
Traseul oferă peisaje deosebite, cu perspective asupra lacurilor glaciare din căldarea Bucurei și o panoramă de ansamblu asupra Parcului Național Retezat.

Refugiul Salvamont de pe malul lacului Bucura, bordeiul de pe malul lacului Zănoaga și cantonul pastoral de pe versantul culmii Radesului oferă adăpost la nevoie.

Traseu
PENSIUNEA RETEZAT – LACUL ZĂNOAGA – ȘAUA BÂRLEA – TĂU AGĂȚAT- LACUL BUCURA – VALEA BUCUREI – GURA BUCUREI – CABANA BUTA

Timp
4–5 ore

Marcaj
Traseu nemarcat. Traseu practicabil vara.

Detalii
Itinerarul străbate o zona împădurită, din Varful Pecuiu (1827 m) deschizăndu-se o perspectivă asupra sectorului nord-vestic al Retezatului.

Traseu
PENSIUNEA RETEZAT – VÂRFUL PECUIU sau ȘAUA MUNCELUL – ZONA DE AGREMENT RÂUȘOR

LACUL NETIȘ

LACUL ZĂNOAGA

Timp
12–13 ore

Marcaj
bandă roșie – numai in sectorul Șaua lepi – Lacul Gura Apei. Traseu practicabil vara.

Detalii
Traseul vizitează partea de nord-est a Munților Țarcu și a lacurilor glaciare Bistra și Netiș.

Traseu
PENSIUNEA RETEZAT(800m) – VALEA MARE – VÂRFUL PETREANU – VÂRFUL SCĂRIȘOARA – DEALUL NEGRU -VÂRFUL PIETRII – VÂRFUL CUSTURII (NETIȘ) – ȘAUA IEPI – VALEA CORCIOAVEI – COLONIA TOMEASA – PENSIUNEA RETEZAT.

Timp
8–10 ore

Marcaj
Cruce albastră. Traseu IMPRACTICABIL iarna.

Detalii
Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir – Lacul Bucura.

La 200m aval de Cabana Gura Zlata, se desprinde din DJ685 un drum care in 500m urca la Casa Academiei. De aici, cotim la dreapta, trecem raul Zlata pe un podet si ne inscriem in urcus pe langa paraul Turcului, pe care-l trecem de trei ori pe niste punti amenajate.

Un panou informativ ne anunta ca suntem in preajma ultimelor paduri primare neafectate din Europa. Apoi parasim paraul si urcam pe culmea din dreapta pe care o vom urmari de acum incolo. Dupa un urcus sustinut, padurea se rareste si urmeaza un parcurs frumos printre jnepeni, ienuperi, pini si poieni. Iesim intr-o poiana cu multa stevie si o stana parasita, apoi poteca urca usor pe Culmea Rades pe partea ei de sud-vest, iar in locul La Pir, semnalizat cu un stalp indicator, se intalneste marcajul cruce albastra. Impreuna cu acesta parcurge o portiune pe curba de nivel, intalnind mai multe izvoare, pana intr-o mica sa de unde coboara la Lacul Zanoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont). De aici poteca lasa in stanga stana construita din piatra ce foloseste o piatra mare ca si perete si se inscrie intr-un urcus moderat catre est. Apoi ocoleste doua varfuri pe partea sudica a culmii, avand mereu o frumoasa priveliste spre Slavei si Judele.

Dupa ocolirea Varfului Barlea urcam pe lespezi in Saua Judele. Aici avem o frumoasa priveliste asupra intregii caldari Bucura cu Varful Peleaga in fundal. Daca vremea si dispozitia ne permit, putem sa ne abatem fara bagaj pana pe Varful Judele si inapoi pe un traseu dificil, marcat cu momai (circa 20-30 minute dus-intors). Din Saua Judele, urmeaza o coborare accentuata, care necesita atentie, pana la Taul Agatat, de unde poteca ocoleste prin stanga caldarile lacurilor Florica, Viorica si Ana, oferind o frumoasa proveliste asupra lor, dupa care ajungem la Lacul Bucura.

Traseu
GURA ZLATA – LA PIR – LACUL ZĂNOAGA – LACUL BUCURA

LACUL
LIA

LACUL LIA

LACUL STÂNIȘOARA

Timp
11–12 ore

Marcaj
bandă și cruce albastră, punct galben. Traseu accesibil numai vara.

Detalii

Retur traseu „lacul Zănoaga”. Traseul traversează complexele glaciare Pietrele și Bucura, urmând culmea Slaveiului spre Râul Lapușnicul Mare, trecând pe lângă căldările Slavei și Turcel, străjuite de impunătoare abrupturi.

Traseu
CABANA PIETRELE – VALEA PIETRELE – LACUL BUCURA – LACUL LIA – VÂRFUL SLAVEI – CRUCEA TRĂSNITULUI – LUNCA BERHINEI – PENSIUNEA RETEZAT

Timp
7 ½ – 8 ore

Marcaj
triunghi albastru, bandă roșie. Traseu parțial inaccesibil iarna.

Detalii
Partea de început a traseului (valea Zlata – cabană) trece prin rezervația științifică Gemenele. Pitorescul văii Stânișoara și spectaculozitatea priveliștii ce se deschide din inseuare sau de pe varful Retezat conferă un farmec aparte acestui itinerariu.

Traseu
PENSIUNEA RETEZAT – VALEA ZLATA – CULMEA PRELUCELE – ȘAUA RETEZATULUI – LACUL STÂNIȘOARA – CABANA PIETRELE

TĂUL
AGĂȚAT 

TĂUL AGĂȚAT

Timp
9 ½ – 10 ore

Marcaj
triunghi albastru, triunghi roșu. Traseu parțial inaccesibil iarna.

Detalii

Retur traseu „Lacul Stânișoara”. Itinerarul străbate o zona împădurită, din Varful Pecuiu (1827 m) deschizăndu-se o perspectivă asupra sectorului nord-vestic al Retezatului.

Traseu
PENSIUNEA RETEZAT – VÂRFUL PECUIU sau ȘAUA MUNCELUL – ZONA DE AGREMENT RÂUȘOR

TRASEE MONTANE

Informații trasee

Cauți un traseu de parcurs și nu știi de unde să începi? Dă click pe butonul de mai jos și vezi lista detaliată cu traseele din Retezat.

DETALII
TRASEE MONTANE

Informații trasee

Cauți un traseu de parcurs și nu știi de unde să începi? Dă click pe butonul de mai jos și vezi lista detaliată cu traseele din Retezat.

DETALII